Andere familiehuizen (cognac)

Chateau Montifaud

Chateau Montifaud is momenteel het best verkopende cognachuis in Nederland. Laurent Vallet en zijn vrouw Elodie hebben enkele jaren geleden het bedrijf overgenomen van zijn ouders. Het chateau zelf bestaat niet meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een geallieerde jachtbommerwerper onderschept door een Duitse jager. Om beter te kunnen manoeuvreren wierp de Engelsman zijn bom af en die viel precies op het chateau. Gelukkig was er op dat moment niemand binnen.

Chateau Montifaud heeft een zeer uitgebreide range, van zeer jonge tot zeer oude cognacs. Ook maken ze mooie pineau des charentes. Sinds deze zomer maken ze ook gin. Laurent maakt de London Dry gin en Elodie de Citrus gin. Chateau Montifaud is het favoriete huis van Erik. Hij is helemaal gek van de Extra (40 jaar). Harold is fan van de verschillende millésimés, de vintage cognacs.

Ga naar de website van Chateau Montifaud

Jean Fillioux

Sinds 1894 is het domein ‘La Pouyade’ in Julliac-le-Coq (Grande Champagne, 25 ha.) eigendom van de familie Fillioux. Al vijf generaties wordt hier cognac gemaakt van de allerhoogste kwaliteit. Christophe en Virginie hebben recentelijk het bedrijf overgenomen van Pascal en Monique. Pascal is nog steeds met grote regelmaat bezig in hun kelders, waar hij zichtbaar geniet van het blenden. Lachend vertelt hij ons dat alle druk van zijn schouders af is. Die ligt nu bij Christophe.

De range van Fillioux is breed. Hun Napoleon en Cep d’Or zijn uitermate geschikt voor beginners en liefhebbers. De vintage cognacs zijn spannend. Met name de Vintage 1968 is subliem. Misschien zijn wij wat vooringenomen, omdat dit ons geboortejaar is. Voor Harold is de Reserve Familiale absolute wereldtop. Kenners zijn het met hem eens. Elke keer als wij hen bezoeken, krijgen we iets wat we daar niet eerder hebben geproefd. Memorabel zijn de Vintage 1948 (hun allerbeste oogst ooit), de No. 1 Confidential, Vintage 1906, Vintage 1919 en de L`Eveil des Sens (1894).

Ga naar de website van Jean Fillioux

Ragnaud-Sabourin

Halverwege de vorige eeuw is Gaston Briand in Ambleville (Grande Champagne) begonnen met het maken van cognacs. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door zijn kleindochter Annie Sabourin. Haar kinderen Patricia en Olivier zijn nooit ver van haar zijde. Het domein beschikt over 33 ha, waarvan een klein deel met folle blache is beplant, dat de cognacs een soepeler karakter geeft. De rest is ugni-blanc.

Ook Ragnaud-Sabourin heeft een uitgebreide range. Omdat het wettelijk niet is toegestaan om op de flessen een leeftijd te vermelden, heeft RS veel flessen naast een naam een nummer gegeven: bijvoorbeeld No 10 VSOP en No 35 Fontvieille. De Florilege van 45 jaar oud is niet verdund met water, maar is op eigen kracht op 46% alc. vol. gekomen. In Le Paradis van rond 1900 zit 10% aan eaux-de-vie van voor 1870, de tijd dat de luis phylloxera bijna alle wijngaarden in de Charente-streek vernietigde. Bij ons laatste bezoek liet maitre du chai Pascal ons nippen van een fles waar alleen dat oude goedje in zat.

Ga naar de website van Ragnaud-Sabourin

Raymond Ragnaud

Ook Raymond Ragnaud is gevestigd in Ambleville, en inderdaad, dit is famillie van Ragnaud-Sabourin. In 1941 nam Raymond de wijngaard van zijn vader Paul en besloot de geërfde eaux-de-vie te verkopen. De laatste 30 jaar bestuurt zijn kleindochter Françoise het domein dat nu bestaat uit 47 ha., waarvan 3 ha. is beplant met folle blanche. Ongeveer de helft van de totale productie wordt onder het eigen label verkocht, de rest wordt verkocht aan een van de grote vier. Aan welke is onbekend.

De oudste voorraden van Raymond-Ragnaud zijn dezelfde als die van Ragnaud-Sabourin. Voor een deel lijken de cognacs van beide huizen op elkaar. Toch zijn er genoeg interessante verschillen, mede omdat het aantal jaren van rijping van de cognacs in de meeste gevallen verschilt.

Ga naar de website van Raymond Ragnaud

Bertrand

De familie Bertrand is al sinds 1731 actief in hun wijngaarden in de Petite Champage. Na het overlijden van haar echtgenoot besloot Simone Betrand haar cognacs niet meer te bottelen en de jonge distillaten alleen te verkopen aan de grote vier. Dat betekende dat haar voorraad bleef rijpen, maar dat daar verder niks werd gedaan. Toen het vanwege haar leeftijd steeds moeilijker werd om het bedrijf draaiende te houden, heeft ze haar kleinkinderen gevraagd de zaak over te nemen. Momenteel is Samuel verantwoordelijk voor de gaarden, zijn zus Thérèse is het boegbeeld naar buiten en haar Amerikaanse echtgenoot Seph is de keldermeester.

In april 2019 bezochten we de familie Bertrand voor het eerst. We werden verrast met een overheerlijke lunch van drie gangen, gevolgd door een nosing & tasting op een zonnig terras. Hun VSOP (10 jaar) en Napoleon (20 jaar) doen het erg goed in onze winkel.

Ga naar de website van Bertrand

Giboin

In 1830 begon de betovergrootvader van Francois Giboin met het produceren van cognac van hoge kwaliteit in kleine partijen. Op zijn domein L’Hermitage in Cherves de Cognac (Borderies) zet Francois deze traditie voort. Hij bezit wijngaarden in de Borderies en in de Fins Bois met een totale oppervlakte van 60 hectare.

De range van Giboin bevat cognacs uit beide crus (gebieden), zowel blends als vintage cognacs (uit één jaar). Op de napoléon-fles prijkt de beeltenis van generaal de Castex, een van Francois’ voorvaderen, die heeft gediend in het leger van Napoléon I. Voor de vintage selecteert Francois Giboin ieder jaar twee vaten van elk 350 liter, die verzegeld worden bewaard. Ook maakt hij een heerlijke pineau des charentes.

Francois is de laatste jaren ook weer aanwezig op het jaarlijkse Pot Still Festival in Amersfoort. Hij en zijn zoon Pierre-Louis zijn te herkennen aan een grijze stofjas en een zwart alpino-petje.

Ga naar de website van Giboin

Delamain

Delamain is een eigenzinnig cognac-huis, waarvan de geschiedenis begint in 1759 toen James Delamain een partnerschap aanging met zijn schoonvader. Nog steeds wordt het bedrijf gerund door directe afstammelingen van James Delamain, de twee neven Charles Braastad en Patrick Peyrelongue.

Delamain koopt de eaux-de-vie alleen van boeren uit de Grande Champagne. Omdat de cognacs uit deze cru tijd nodig hebben om tot volle wasdom te komen, bottelt Delamain geen jonge distillaten. De range bestaat onder andere uit een viertal blends, waarvan de ‘Pale & Dry’ (25 jaar) de jongste is en de Extra (40 jaar) de oudste. Daarnaast zijn er verschillende vintage cognacs (uit één jaar). En dan is er nog de wonderbaarlijke ‘Réserve de la Famille’, die voorheen alleen voor de familie was gereserveerd. Deze cognac komt van één vat van één domein. Op dit moment hebben we de ‘Pale & Dry’ en de ‘Vesper’ is ons assortiment. Wij kregen onze uitgebreide rondleiding in Jarnac van Olivier Jadeau, die ons veel lekkers liet proeven, wat hij ter plekke rechtstreeks uit de vaten hengelde.

Ga naar de website van Delamain

Godet

In 1588 vestigde de Nederlandse zout- en wijnhandelaar Bonaventure Godet zich in La Rochelle. 15 generaties later is Godet nog steeds een familiebedrijf. Nederlands spreken de drie broers Jean Edouard (master blender), Cyril en Maxime niet meer. In 2017 bezochten we Godet en Maxime nam alle tijd voor ons. Daarbij liet hij ons ook een cognac uit ca. 1850 (!) proeven.

De ligging nabij de Atlantische oceaan zorgt voor een vochtige en zoute lucht wat een unieke kelderomgeving geeft. De familie noemt dit een geheim ingrediënt van hun cognacs. Interessant is hun range met de single grape-cognacs, cognacs die voor 100% bestaan uit eaux-de-vie van één druivenvariëteit: montils, ugni blanc, folle blanche en colombard. Ook hebben ze een serie van zes cognacs van single crus. Met deze ranges is Godet uniek. Beperkte productie, langdurige rijping, handwerk, on-demand bottelen van op maat gemaakte cuvées zijn enkele van Godet diepe overtuigingen.

Ga naar de website van Godet

ABK6

De naam ABK6 is afgeleid van de achternaam van de familie Abecassis, waar Francis Abecassis en zijn dochter Elodie leiding geven aan het familiehuis. ABK6 bezit verschillende domein met een totale omvang van 220 hectare. Ze beschikken over 20 kelders met daarin ongeveer 3.500 vaten waarin 3 miljoen liter eaux-de-vie rijpen. Naast het merk ABK6 produceren ze ook cognac onder de namen Reviseur, Leyrat en Grand Domaines. ABK6 besteedt veel aandacht aan een duurzame manier van produceren.

Met vier merken is de range omvangrijk. Bij de opening van de Cognactheek tijdens het Nazomerfeest (laatste zaterdag in september) is niet getoost met champagne, maar met ABK6 VSOP, tijdens de World Cognac Awards in 2014 uitgeroepen tot beste cognac en in 2017 tot beste VSOP. Interessant zijn de ABK6 Extra, de Leyrat Glory en Reviseur Origen. Dit zijn drie zeer oude cognacs in mooi vormgegeven flessen. Ook de vintages van ABK6 (1985) en Leyrat (1971 en 1972) zijn noemenswaardig.

Ga naar de website van ABK6