Chateau Montifaud – een onvergetelijke proeverij

Exclusieve cognac-proeverij Chateau Montifaud

Op vrijdag 9 februari 2018 verzorgde Sophie Cabanes van Chateau Montifaud exclusief voor de Cognactheek een onvergetelijke proeverij. Zij had enkele afspraken in België en die waren te combineren met een bezoek aan Apeldoorn. Voordat de proeverij begon, hebben Sophie en Harold  genoten van een voortreffelijke maaltijd bij Sizzles. Voor die dorade komen we zeker nog een keertje terug!

De eerste gasten druppelden binnen om 19:00u. Natuurlijk was iedereen met de fiets gekomen. Een glas vieux pineau des charentes blanc stond al klaar, vanzelfsprekend ook van Chateau Montifaud. Even voor 19:45u was iedereen binnen en begaf het gezelschap zich naar het proeflokaal. De line-up bestond die avond uit acht glazen cognac. Bij elke cognac vertelde Sophie een en ander over de smaak en achtergronden. Ook de historie van Chateau Montifaud en het proces van het maken van hun cognacs kwamen uitgebreid aan bod. Zoals gebruikelijk werden de dranken vergezeld van de cognac-bonbons die banketbakkerij Maassen exclusief voor ons maakt, twee heerlijke kazen van Marcel’s Kaas (oh oh, die Riperkrite) en twee vleesplanken van Keurslager Lautenschutz (met onder andere die onovertroffen Saltufo, een truffelsalami  met een laagje van Parmezaanse kaas).

Deel van de line-up

De aftrap was met de Prestige, gevolgd door de L10, beide blends van eaux-de-vie uit de Grande Champagne en Petite Champagne. Ook voor Montifaud-liefhebbers zijn dit relatief onbekende cognacs. Daarna volgden de XO Silver en de XO Majestic. Na een korte pauze volgde het echte vuurwerk. De veertigjarige Extra – Eriks absolute favoriete cognac – werd gevolgd door een bijzondere en nóg oudere cognac. Toen was het de beurt aan de Millésimé 1977. Duidelijk werd dat een vintage cognac toch heel anders is als een blend. Als sluitstuk van de avond werd nog één uitzonderlijke cognac geschonken. Mede door een nieuwsgierige instelling van de aanwezigen en de gezellige nazit liep de proeverij enigszins uit, maar geen van de deelnemers had daar bezwaar tegen.

Sophie boeit de aanwezigen met informatie en anekdotes

Wij bedanken Laurent & Elodie Vallet, Sophie Cabanes en Aurélie Maillard van Chateau Montifaud voor al hun steun aan ons jonge bedrijf. We waren al erg blij met de proefflesjes, glazen, brochures en goede raad, maar deze proeverij was uitzonderlijk. Alle aanwezigen zullen dat beamen!