Reis naar Cognac augustus 2021

De Cognactheek onderscheidt zich van andere slijters door onder andere het bijzondere aanbod van cognac en het proeflokaal waar ongeveer 1.000 dranken gratis te proeven zijn. Hoe slaagt deze slijterij erin dit aanbod verrassend te houden?

Om die speciale cognacs te vinden die niemand anders heeft in Nederland, gaat Harold van der Werff twee tot drie keer per jaar naar Cognac, even ten noordoosten van Bordeaux. Voordat de winkel een feit was, vergezelde mede-eigenaar Erik de Leest hem op deze ontdekkingsreizen, maar de laatste jaren blijft Erik in Apeldoorn, zodat de winkel open kan blijven.

Eind augustus 2021 toog Harold weer naar het zuiden van Frankrijk, deze keer vergezeld door hobby-fotograaf en cognac-liefhebber Gert-Jan Sluijer. Het werd een reis met talloze hoogtepunten, waarbij Gert-Jan alle gelegenheid kreeg de prachtigste plaatjes te schieten.

Er werden verschillende oude vrienden opgezocht. Na het gezellig bijkletsen, werd ruimschoots de tijd genomen om nieuwe cognacs te proeven, soms rechtstreeks uit het vat geschonken. Ook als het gaat om producenten wier dranken door een ander worden geïmporteerd, krijgt Harold vaak de gelegenheid nieuwe bottelingen te proeven, voordat die in Nederland verkrijgbaar zijn. En soms gebeurt er echts iets magisch. Eind oktober verschijnt een speciale 25-jarige  ‘Cognactheek’s Selection #2’, een exclusieve botteling van ongeveer dertig flessen, waarvan de naam van de producent nog niet bekend gemaakt mag worden. Een cognac om naar uit te kijken!

Ook worden producenten bezocht, waarvan de cognacs mogelijk interessant zijn om in het assortiment op te nemen. Harold benadrukt dat het daarbij belangrijk is dat er een klik is tussen beide partijen, want de Cognactheek wil investeren in langdurige relaties. Alleen dan ontstaat een speciale band, waarbij het mooiste dat cognac te bieden heeft zijn weg naar Apeldoorn vindt.

Op vrijdag 24 september zijn de nieuwe ontdekkingen gedeeld in de proeverij ‘La Douce France’. Als u niet in de gelegenheid was daarbij aanwezig te zijn, op vrijdag 8 oktober wordt deze unieke proeverij herhaald. Wat kunt u verwachten? Fantastische cognacs met bijpassende hapjes, verhalen en anekdotes, visueel ondersteund door Gert-Jans artistieke creaties. Een perfect recept voor een heerlijk avondje uit!