A. de Fussigny cognacs zijn prachtig uitgewerkt in hun eigen distilleerderij, die in 1814 in het historische centrum van Cognac (Frankrijk) aan de oevers van de Charente-rivier werd opgericht. Sinds de oprichting is A. de Fussigny altijd gedreven door traditie in combinatie met state-of-the-art moderniteit en innovatie. Dit is herkenbaar in de verschillende cognacs. Interessant om te melden is dat A. de Fussigny vier VSOP’s in de collectie heeft, elk uit een andere cru: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies en Fins Bois.
Charles Mazeau heeft ons een uitgebreide rondleiding gegeven. We eindigden ons bezoek met een nosing & tasting sessie in het ‘laboratorium’. Dat is net even anders dan een gelikt bezoekerscentrum. Wij hebben ons uitstekend vermaakt met ons onderzoek!
Chollet is een familiehuis, in 1952 begonnen en gevestigd Boutiers St-Trojan in de Fins Bois. Maar ze kopen ook cognac uit andere gebieden die ze zelf bottelen als zij vinden dat de tijd rijp is. Daarnaast maken ze pineau des charentes en verkopen ze onder andere wijn, armagnac, rum en likeuren in hun eigen winkel naast de distilleerderij. Bij een bezoek aan hun ‘Distillerie du Planty’ kunt ook hun mini-museum over cognac bekijken.
Vandaag de dag zwaaien Christophe Chollet en zijn vrouw Marie Berry de scepter. Hun range is zeer uitgebreid. Bijzonder is de Vieux Cognac 3945 ‘La Résistance’. Inderdaad, geproduceerd in de Tweede Wereldoorlog en gebotteld in 2009, dus ruim 60 jaar oud. Het aantal flessen hiervan is zeer beperkt. Hun VSOP wordt door Keurslager Spijkerman uit Akkrum gebruikt voor de droge worst die exclusief voor de Cognactheek wordt gemaakt, de overheerlijke ‘Fuet de Chollet Cognac’.
Claude Thorin is gevestigd in het gehucht Briard, even buiten Segonzac in het hart van de Grande Champagne. In 1950 startte André Thorin dit huis en in 1998 nam Claude – bijgestaan door zijn echtgenote Nathalie – het stokje over van zijn vader.
Claude Thorin heeft ook enkele hectare beplant met folle blanche, zodat hij ook een prachtige single grape variety vintage cognac van deze aromatische druif kan aanbieden. Ook interessant is het brede assortiment pineau de charentes, waaronder verschillende vintages. Vermeldenswaardig is dat de wijngaarden het HVE-certificaat hebben (High Environmental Value), een waardering voor André’s en Claude’s inzet om hun wijngaarden met respect voor de natuur te bewerken.
Anne-Laure en Blandine zijn de twee Conte-zussen. Zij vormen de vijfde generatie uit een familie van wijn- en cognac-producenten. Hun wijngaarden bestaan al meer dan 100 jaar.
Wij hebben drie cognacs van hen, alle uit de Petite Champagne. Een van de cognacs komt uit de serie ‘Through the Grapevine’ van ‘La Maison du Whisky’. De Conte-zussen hebben ook vaten uit de Bons Bois. Tijdens ons bezoek in oktober 2018 mochten we eaux-de-vie uit beide crus (regio’s) rechtstreeks uit het vat proeven. Heerlijk! Zodra de cognacs uit de Bons Bois beschikbaar zijn, zouden we die graag aan ons assortiment willen toevoegen. Hopelijk komen deze zomer ook hun pineaus naar de Cognactheek.
Ga naar de website van Conte Filles
Dhiersat is een cognac-huis in Rouillac, Fins Bois. Gedurende de laatste drie generaties werd Dhiersat geleid door vrouwen: Hélène, Nadine en Marie. Ons Frans is erg basaal, maar gelukkig spreekt Marie ook Engels.
Dhiersat heeft naast de distilleerderij een winkel, waar de lokale en regionale bevolking naartoe komt voor cognac, pineau des charentes en wijn. In de winkel kan ook een en ander worden geproefd. Dhiersat maakt nauwelijks reclame. Hun website is sinds deze zomer online.
Naast de standaard range van VS, VSOP, Napoleon en XO maakt Dhiersat ook een heerlijke 40-jarige ‘Réserve de Famille’. Ook bijzonder is hun Trés Vieille pineau. Die twee laatste werden geschonken bij onze ‘Connaisseurs Proeverij’ op vrijdag 20 oktober 2017, waarbij we cognacs schonken van 25 jaar en ouder.
Ga naar de website van Dhiersat
Distillerie du Peyrat is gevestigd in Houlette, Fins Bois. Het huis is een van de eerste cognac-producenten die het keurmerk van biologische productiewijze (Ecocert, USDA) mag voeren, iets waar eigenaar Jean-Francois Rault erg trots op is. Verder werkt hij ook zo veel mogelijk ‘groen’ (bijv. energie).
In Zweden is Distillerie du Peyrat een van de marktleiders. Het assortiment bestaat uit vier cognacs: een VS, een VSOP, een XO en een speciale XO ‘Grand Siècle’van 60 jaar! Helaas maakt die laatste (nog) geen deel uit van ons assortiment. Bij ons bezoek hebben we de eerste drie mogen proeven, waarbij we eerst in een van zijn magazijnen zaten en we later verhuisden naar de huiskamer. Daar hebben we op een grote kaart aangewezen waar Apeldoorn lag. Zijn vrouw is van origine een Vlaamse, maar na zo veel jaar in Frankrijk te hebben gewoond, spreekt ze nog maar een paar woorden Nederlands.
Ga naar de website van Distillerie du Peyrat
Fanny Fougerat is een eigenzinnige cognac-producente. Zij hoort tot de vierde generatie van een familie van wijnmakers en distillateurs met gaarden in de Borderies en Fins Bois. Voorheen leverde de familie aan de grote huizen, maar Fanny besloot onder haar eigen naam cognac te maken. In het begin stond haar familie erg sceptisch tegenover dat idee, maar ze heeft doorgezet. Nu is de familie overtuigd en erg trots op haar.
Inmiddels heeft Fanny’s verloofde zijn baan opgezegd. Hij geeft nu leiding in de wijngaarden. Fanny zwaait de scepter in de distilleerderij. In november 2013 bottelde ze haar eerste cognac. Haar vier cognacs hebben prachtige namen: Petite Ciguë, Le Laurier d’Apollon, Iris Poivré en Cèdre Blanc.
Ga naar de website van Fanny Fougerat
Vanaf 1702 begon Jacques, de voorvader van de familie, de producten van zijn wijngaarden te distilleren en te laten rijpen. Zijn nakomelingen hebben dit voortgezet. Vandaag de dag is Pablo (12e generatie) bezig alleen oude en prestigieuze cognacs en pineau te maken, daarbij ondersteund door zijn vader Christian. Pablo vertelt ons dat in zijn kelders eaux-de-vie liggen van zijn vader, grootvader en overgrootvader. Van zijn range – alles Grande Champagne – hebben we het gehele assortiment: VSOP (7 jaar), Réserve (15 jaar), Sélection des Anges (30 jaar), Extra (50 jaar) en de fenomenale Ancestrale (60 jaar). U vindt zijn cognac onder andere bij Restaurant de Leest in Vaassen (3 Michelin sterren) en Hotel de Echoput in Apeldoorn (het enige 5-sterren restaurant in Gelderland)
Leuk om te vermelden is dat Pablo twee alambics heeft. Hij vertelt dat de oude, nog met de hand gemaakte alambic, zorgt voor een mooiere cognac dan de nieuwere en in de fabriek gemaakte alambic. Hij prefereert dan ook te werken met die oudere, ook al heeft die minder volume en is hij langer bezig met distilleren. In zijn werkruimte waar ook de alambics staan, zie je verschillende foto’s van zijn grootvader, waar Pablo met heel veel eerbied en liefde naar kijkt.
Ga naar de website van Pierre de Segonzac
J. Painturaud maakt sinds vier generaties prachtige cognacs in Segonzac, Grande Champagne. De kracht van hun cognacs zit volgens Emmanuel Painturaud in de combinatie van het ’terroir’ Grande Champagne, de productiemethode die van generatie op generatie wordt doorgegeven en de lange rijping.
Hun Duo (VSOP) wordt door banketbakkerij Maassen gebruikt voor de bonbons die zij exclusief voor de Cognactheek maken. De Vieille Réserve (20 jaar) is een van de beste lopende cognacs bij ons. Ook de XO (25 jaar), Hors d’Age (35 jaar) en de ‘Générations’ (60+ jaar) kunt u bij ons vinden. In de toekomst hopen wij ook de zeer gelimiteerde ‘Secrets de Famille’ (nog ongeveer 100 flessen voorradig) aan ons assortiment te kunnen toevoegen. Ze maken ook heerlijke pineau des charentes. Voor privégebruik hebben ze nog enkele zeer oude flessen pineau. Helaas, alleen voor familie.
Ga naar de website van J. Painturaud
Ga naar de video van J. Painturaud
Cognac Jean-Luc Pasquet is gevestigd in Eraville, Grande Champagne. Jean-Luc en zijn vrouw Marie-Fancoise produceerden hun cognac eerst op de conventionele manier, maar omdat hun wijngaarden geleidelijk achteruit gingen, hebben zij de overstap gemaakt naar een biologische werkwijze. En met resultaat! Hun gaarden bieden weer de gewenste kwaliteit en zelfs meer. In 1998 ontvingen zij het label ‘Agriculture Biologique’.
Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door zoon Jean en diens echtgenote Amy, Amerikaanse van oorsprong. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens een vakantie in Argentinië. Hun drie kinderen worden drietalig opgevoed.
Hun range bestaat uit drie bologische cognacs: 4 , 7 en 10 jaar. Daarnaast zijn er nog enkele flessen beschikbaar van de tijd dat ze nog niet biologisch produceerden. ‘Uncle Albert’ is zeer geliefd bij kenners, maar helaas moeilijk te krijgen. Pasquet maakt verder een frisse pineau des charentes, een raisignac en een likeur ‘Marie Framboise’.
Ga naar de website van Jean-Luc Pasquet
Cognac Michel Forgeron is gevestigd in Segonzac, Grande Champagne. Hun domein (24 ha.) is al meer dan 100 jaar in bezit van de familie. Sinds 1965 worden hier prachtige cognacs gemaakt. Inmiddels heeft Michel het bedrijf overgedaan aan zijn zonen Christophe en Pierre. Zij hebben de productiewijze gemoderniseerd en verduurzaamd: experimenteren met nieuwe technieken in de wijngaarden, gebruik van zonnepanelen en regenwater (90%).
De range is uitgebreid. Naast de reguliere cognacs hebben ze veel vintage cognacs (barrique). Forgeron biedt de VS, VSOP en XO ook aan in een modern gestileerde fles met een salamander erop afgebeeld, bedoeld om een jonger publiek aan te spreken. Die flessen hebben we niet in onze winkel. Leuk om te vermelden is dat als Forgeron zijn land ploegt, de fossielen bij wijze van spreken uit de bodem springen. In de winkel hebben wij drie van zulke fossielen staan, waarvan er twee als presse papier worden gebruikt.
Ga naar de website van Michel Forgeron
Ordonneau is een familiehuis uit de Borderies. Sinds vier generaties worden op het domein ‘La Grolette’ in Cherves Richemont bijzonder mooie cognacs gemaakt door Jean-Marie, zijn zonen Antoine en Edouard, en hun neef Benoit.
Hun cognac-assortiment bestaat uit drie cognacs. De VSOP en Très Vieille Réserve vormen het hart van de range. Daarnaast maakt Jean-Marie een paar keer per jaar de ‘Extra’ in een oplage van minder dan 200 flessen. Deze Extra zit qua leeftijd tussen de twee andere cognac zit. De Extra is een echte topper bij de Cognactheek. Eigenlijk dacht Jean-Marie erover om te stoppen met de Extra, maar zoon Antoine probeert zijn vader mede door het succes in Nederland op andere gedachten te brengen.
Naast cognac maakt Ordonneau ook erg lekkere pineau des charentes: rood en wit, gewoon en oud (vieux).
Ga naar de website van J. Ordonneau
Xavier en Pierre-Olivier Precigout zijn geen gewone cognacmakers. Onbevreesdheid en innovatie zijn wat hen vooruit drijft. In 2006 namen de broers het familiedomein over. Tussen 2006 en 2012 hebben zij het totale wijngaardoppervlak verdrievoudigd. In 2012 hebben ze besloten om tegen de mainstream in te gaan en hun assortiment flessen uit te breiden, bijvoorbeeld met cognacs met een finish op sauternes- en oloroso sherry-vaten. Zij waren de eersten die cognac een finish gaven, iets wat de nodige beroering gaf.
De rebelse broers willen emoties ontwerpen op hun landgoed met zowel Grande als Petite Champagne. En dat zie je ook in de foto’s waarmee ze zich naar buiten profileren. Ze poseren als fotomodellen op fotogenieke locaties, of ze rijden op motorfietsen door hun wijngaarden.
Ga naar de website van Philbert
In 1890 plantte Julien Girard de eerste druivenstokken in Cors, in het hart van de Fins Bois. Kleinzoon Remi Landier begon in 1973 samen met zijn zonen met het maken van cognac. Tegenwoordig zijn Jean-Yves Landier en zijn dochter Geraldine verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het huis. Remi Landier levert het grootste deel van de eaux-de-vie aan grote handelshuizen. Slechts een klein deel wordt in de eigen kelders gerijpt en verkocht onder eigen naam.
Remi Landier heeft een brede range van cognacs, inclusief een 20-jarige XO met een mondgeblazen fles, waarvan er geen twee precies hetzelfde zijn. Daarnaast maken ze mooie pineau des charentes. Ook produceren ze wijn onder het label L’Oree du Bosquet. Remi Landier verkoopt al deze dranken én daarnaast wijn, whisky, wodka, rum in de eigen slijter ‘Chai 27’ in Rouillac.
Ga naar de website van Remi Landier
In 1875 startte Médéric Tiffon zijn cognac-huis in Jarnac aan de zuidelijke kade van de rivier Charente, dus net in de Grande Champagne. In 1899 arriveert Sverre Braastad in Cognac, waar hij gaat werken bij het cognac-huis Bisquit. Hij ontmoet Edith Rousseau, erfgename van Cognac Tiffon, en in 1913 trouwen ze. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog gaat Sverre werken bij Tiffon. Sverre Tiffon overlijdt twee maanden na zijn 100e verjaardag. Vandaag staan zijn drie kleinkinderen aan het roer: Jan, Antoine en Richard (master blender). Het huis heeft eigen wijngaarden (40 ha. in Grande Champagne en in Fins Bois) en distilleert de eigen eaux-de-vie in hun tien alambics. 15.000 vaten rijpen in dertien kelders.
Wij hebben Tiffon-Braastad nu twee keer bezocht. De laatste keer heeft Harold het grote vat (15.000 liter) met daarin de eaux-de-vie voor de Tiffon Très Vieille Réserve geknuffeld, een gemiddeld 70-jarige Fins Bois. Wat een geweldige cognac!
Ga naar de website van Tiffon-Braastad
In 1480 vestigde Robin Tercinier zich in de regio. De familie leeft dus al meer dan 500 jaar in de Charente-streek. Sinds 1850 maakt Vallein Tercinier op hun ‘Domaine des Forges’ in Chermignac (Fins Bois) prachtige cognacs. Catherine en Louis Tercinier zijn de vijfde generatie. Naast cognac maken zij pineau des charentes, wijn en likeuren.
Noemenswaardig is dat Vallein Tercinier cognacs heeft uit elk van de zes crus. Ook hebben ze verschillende speciale XO’s in mooie decanters. Verder biedt dit huis vintage-cognacs aan. De vintage uit 1969 wordt met een knipoog verkocht onder de naam L’Erotique…
Twee van onze vaste klanten kochten de VT Vieille Réserve nadat ze deze cognac hadden geproefd bij onze Connaisseurs Proeverij. Omdat ze bang zijn bij deze 35-jarige cognac te snel de bodem te bereiken, staan hun flessen bij ons in het proeflokaal.
Ga naar de website van Vallein Tercinier
© Cognactheek 2022 | Koninginnelaan 42 | 7315 BT | Apeldoorn | KvK 68276982 | BTW-nummer 857371769B01 | Accijnsnr. NL00740016138