Heerlijk Genieten Deel I: Armagnac Maart 2024

Heerlijk Genieten Deel I: Armagnac Maart 2024

Harold reist elk jaar twee tot drie keer naar Frankrijk om inkopen te doen. Van zondag 3 maart tot en met woensdag 6 maart was hij in de armagnac-regio, deze keer in gezelschap van René en Sasja. Drie nachten was een leuke gîte in Mauvezin-d’Armagnac een perfecte uitvalsbasis voor hun rondreis. 

De eerste stop op maandag was Chateau Arton, waar ze werden verwelkomd door Lili Chieng de Montal. Na een uitgebreide rondleiding volgde een ‘degustation ’ die Lili combineerde met zalm en chocolade. Met twee flessen onder de arm werd de reis vervolgd richting Domaine d’Entras. Eigenlijk zou hier alleen een bestelling worden opgehaald, maar natuurlijk konden ze niet weg zonder een en ander te hebben geproefd. Logischerwijs resulteerde dat in een extra bestelling. De middag werd afgerond met een bezoek aan Domaine de Luquet in Labastide d’Armagnac. In 2011 maakte Harold hier kennis met Maryse Escoubet en ook deze keer schonk zij met veel enthousiasme haar armagnacs.

Dinsdagochtend werd Chateau de Lacquy bezocht. Wederom was het de bedoeling om alleen een bestelling op te halen, maar Sandra Lamaréchals aanbod om toch enkele nieuwe armagnacs te proeven (zie foto), kon onmogelijk worden weerstaan. De geplande lunch werd noodgedwongen vervangen door enkele broodjes in de auto. Daarna snel door naar Domaine Séailles, waar Alexandre, een voormalig bartender en nu een soort  manusje-van-alles, hen rondleidde. De ter plekke geselecteerde armagnacs werden direct gebotteld en gelabeld door Alexandre. Het laatste bezoek volgde op woensdagochtend bij Domaine d’Espérance, eveneens een bekende uit 2011.

Het doel van de reis was het vinden van nieuwe pareltjes voor in de winkel was. En dat is zeker gelukt! Op vrijdag 29 maart 2024 zijn de nieuwe aanwinsten gepresenteerd tijdens de proeverij ‘Souvenirs de Gascogne’. Harold zal de nieuwe armagnacs zo snel mogelijk toevoegen aan de webwinkel. 

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat armagnac is en hoe het smaakt? Harold en Erik leggen het met plezier uit terwijl u nipt van een glaasje.

 Harold van der Werff