Met vijf vrienden naar Cognac

Op maandag 1 mei 2023 vloog ik met mijn vrienden Dragan, Menno, Ed en Mark van Schiphol naar Bordeaux. Deze reis naar Cognac was een reünie van de reis die we vijf jaar geleden ook samen maakten. Toen nog met vier, nu ook met Mark erbij. Leuk detail, we komen alle vijf uit 1968.

Nadat we waren geland, haalden we onze huurauto op en gingen meteen op weg naar Conte & Filles in Chillac. In Frankrijk is de ‘Dag van de Arbeid’ een serieuze feestdag, waardoor alles dicht was. Gelukkig waren Blandine en Anne-Laure bereid ons te ontvangen. Ook Eefje en Rik, die genoten van een fietsvakantie in de regio, sloten bij ons aan. De twee zusjes trakteerden ons op een heerlijke lunch, gevolgd door een proeverij in hun winkel / proeflokaal met pineau en cognac. Daarna volgde een unieke proeverij in een van hun kelders, waarbij de cognac rechtstreeks uit de vaten werd gehaald. 

Dinsdag trapten we af bij Ragnaud-Sabourin, een van Dragans favoriete huizen. Al snel werd duidelijk waarom. Marine nam ruim de tijd voor haar verhalen en cognacs. Het bezoek liep wat uit, zodat we ons moesten haasten om op tijd bij Chateau Montifaud aan te komen. De Millésimé 2003 die Sophie ons liet proeven, is binnenkort in de winkel verkrijgbaar! We eindigden de dag bij Vallein Tercinier. Hun nieuwe vintages maakten diepe indruk, met name die uit 1930! Ook die cognacs komen binnenkort naar Apeldoorn.
 
De derde dag waren we al om 09:15 bij Karine van Geffard Henri. Daar ging de tour en de dégustation in het Frans, maar dat was niet onoverkomelijk. Haar ouders kwamen ook even gedag zeggen. Haar vader wist te vertellen dat hun Très Vieux uit het oogstjaar 1968 stamt. Hoewel deze cognac gewoon bij de Cognactheek  verkrijgbaar is, hebben we meteen enkele TV’s in een speciale fles besteld. Vervolgens door naar Jean Fillioux, wat min of meer om de hoek zit in Juillac-le-Coq. Maxime leidde ons rond. We eindigden het bezoek met drie cognacs die Pascal voor ons had geselecteerd: een blend van eaux-de-vie uit de jaren ’60, eentje van de jaren ’50 en eentje uit 1964. 
 
Na al dit geweld hebben we samen met Maxime geluncht. Dat gaf een noodzakelijke bodem voor ons bezoek aan Frapin in Segonzac. We begonnen  met twee inspirerende rondleidingen – eerst bij een van hun distilleerderijen en daarna Maison Frapin in Segonzac -, gevolgd door een uitgebreide proeverij. Het hoogtepunt van de vakantie was het diner met maître du chai Patrice Piveteau en Fillipe Antony op Chateau Fontpinot, waar we ook mochten overnachten! 

Donderdag was onze laatste dag. Na een heerlijk ontbijt waarbij ook Fillipe aanschoof, vertrokken we naar Croizet. Ook hier kregen we een warm welkom met een rondleiding en een proeverij. Alexis vertelde ons dat Croizet vroeger  aan het Nederlandse koningshuis leverde. Wie weet is dat in de nabije toekomst weer mogelijk. Zo ver is het niet van Paleis het Loo naar de Cognactheek in de Koninginnelaan…
 

De vier dagen waren een aaneenschakeling van verrassende bezoeken aan oude én nieuwe vrienden. We zijn door iedereen vreselijk verwend. Nog voor het opstijgen waren we het met elkaar eens: Les Amis de ’68 gaan over een paar jaar weer samen op reis. We kijken er nu al naar uit!