Mooie stand op de Slijtersbeurs 2018

Vorig jaar was ik met mijn broer Robert (de Bob) naar de Dranken & Pakket Expo in Houten. Dit jaar had de Cognactheek een ‘eigen’ stand. Met Jan Beek (Beek Spirits) en Leon van Wely (Leon) is een samenwerking aangegaan en de beurs was het eerste moment om de buitenwereld daarvan op de hoogte te stellen. Jan en Leon boden ons een plek aan in hun stand en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Het gebeurde allemaal op het laatste moment en dat maakte dat we niet optimaal zichtbaar waren. Geen vermelding in de beursgids en ook niet op het bord boven de stand. Maar dat weerhield de slijters niet de stand te bezoeken. Jan Beek lanceerde die dag een uitbreiding van zijn collectie, een prachtige calvados van Toutain. Dat genereerde een grote stroom geïnteresseerde proevers, waar wij een graantje van konden meepikken!

Wij willen de cognacs van onder andere J. Painturaud, Vallein Tercinier en Dhiersat bij een breder publiek onder de aandacht brengen. In Segonzac, middenin de Grande Champagne, maakt Emmanuel Painturaud met zijn broer en vader prachtige cognacs. De 5-jarige VSOP Duo wordt verwerkt in onze cognac-bonbon en de 20-jarige Vieille Réserve was de onbetwiste winnaar in onze eerste proeverij. Vallein Tercinier maakt gebruik van verschillende crus (cognac-regio’s). Vooral de Vieille Réserve van 35 jaar gooit hoge ogen met een haast ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding. Dhiersat is een huis uit de Fins Bois dat vooral de beginnende cognac-drinkers zal aanspreken, met name met dun VSOP (7 jaar) en Napoléon (12 jaar). Hun 40-jarige Réserve de Famille wist verschillende bezoekers te imponeren.

Verschillende slijters gaven aan op zoek te zijn naar een nieuwe cognac. Onlangs is Chateau Montifaud toegevoegd aan het assortiment van een grote, landelijk opererende slijtersketen en dat maakt dat onafhankelijke slijters een sterke troef verliezen. Wat dat betreft kwam de beurs voor ons precies op het goede moment. We hebben al enkele afspraken kunnen maken!

Al met al was de beurs een waardevolle ervaring. We hebben oude bekenden ontmoet en nieuwe contacten gelegd. Volgend jaar zijn we er weer bij!