Nieuws

Oudste cognac in een veiling

Het afgelopen weekend is bij een veiling in Londen een cognac van ruim  250 jaar verkocht. Die bracht  118.580 pond op, ruim 133.000 euro.  Het complete verhaal is hier  te vinden.

Verwenpakket en Verwenpakket De Luxe

Voor de mensen die in alle rust op de bank, het balkon of de tuin even willen relaxen met een glaasje en een hapje hebben we twee verwenpakketten samengesteld. Het eerste verwenpakket à € 25,00 (foto links) bestaat uit een mooie fles wijn, een gevarieerd tapasplankje verzorgd door Keurslager Lautenschutz, heerlijke kaas van Marcel’s Kaas en/of chocola van Gimsel (ook lactosevrij mogelijk). Het ‘Verwenpakket De Luxe’ wordt op maat gemaakt. Op de foto rechts ziet u een pakket à € 80,00 bestaande uit een mini-proeverij van vijf bijzondere cognacs, een maxi-tapasplankje, twee kazen, chocola en studentenhaver. Vertel ons waarvan u wilt genieten en wij van de Cognactheek, Keurslager Lautenschutz, Marcel’s Kaas en Gimsel – allemaal uit de Koninginnelaan – zullen u verwennen. U kunt uw pakket bij ons ophalen of we komen het in Apeldoorn gratis bezorgen (daarbij de anderhalve meter in acht nemend).

Verwenpakket met veel lekkers
Verwenpakket De Luxe wordt op maat gemaakt

 

Port-proeverij ‘Dalva’

Op vrijdag 14 februari hebben we genoten van de verhalen van Martin Peeters van ‘Het Portugees Wijnhuis‘ en de negen ports die hij heeft geschonken. Op deze Valentijnsavond stond het merk Dalva centraal. De avond werd geopend met een bijzondere rosé port, gevolgd door een ruby, ruby reserve en LBV 2013. Na een korte pauze volgden een tawny, tawny reserve, tawny 10 jaar en tawny 20 jaar. De avond eindigde met een zeer smaakvolle colheita 1995. Harold gaf aan dat die colheita ‘rond de 36 euro’ kost. Twee gasten verstonden ‘136 euro’. Dat vonden ze wel wat prijzig, maar ze wilden die port toch hebben. Nadat bleek dat het ging om een spraakverwarring waren beide dames opgelucht en een van hen deed er meteen nog een flesje bij.

Ook Marjanne Deelen van ‘BonBonSpecials‘ was aanwezig. Speciaal voor deze avond maakte zij een bonbon waarin een ruby-port is verwerkt. Natuurlijk werd die bonbon gepaird met de ruby port, een perfecte combinatie! Martin komt in het najaar terug voor een port-proeverij, maar dan schenkt hij port van het merk ‘Quinta da Davesa’. Dan vragen we Marjanne of ze voor die avond weer zo’n overheerlijke bonbon wil maken.

Op Valentijnsdag samen genieten van heerlijke port

Zuidam Flying Dutchman Rum

In februari staat de heerlijke ‘Flying Dutchman Premium Dark Rum No. 3’ van Zuidam in onze druppel. Deze heerlijke rum heeft minimaal 36 maanden gelagerd op drie verschillende soorten vaten: new American oak, first fill oloroso sherry en first fill pedro ximenez. Op de neus ervaart u tonen van vanille, kokos en kersen. Het palet biedt kruiden, een zoetje, chocolade en fruit. De prijs is € 26,95. U krijgt er een fraai longdrink-glas bij (zo lang de voorraad strekt).

Kom de heerlijke Flying Dutchman Premium Dark Rum No. 3 eens proeven!

BNI Nieuwjaarsborrel 2020

Op vrijdagavond 10 januari waren de leden van BNI Vivaldi te gast bij de Cognactheek. Marcel Bouwmeester van RegelDat Bedrijfsevenementen zorgde voor twee plankjes met overheerlijke tapas. Wij zorgden logischerwijs voor de drank.  De cognac, whisky, limoncello, amaretto, wijn en bier vloeide rijkelijk. De geplande eindtijd werd ruim overschreden. Maakt niet uit! We kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

Keuzestress. Waar te beginnen?

Connaisseurs-proeverij rond Kerst

De Connaisseurs-proeverij is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt op de agenda van de Cognactheek. Traditiegetrouw worden op de vrijdag en zaterdag voor Kerst acht cognacs geschonken van 25 jaar en ouder. Dit jaar was voor velen de Jean Fillioux Cognactheek’s Selection de knaller van de avond. Helaas is die niet meer verkrijgbaar, maar er was nog genoeg lekkers. Verschillende liefhebbers namen de 60-jarige Peyrot Héritage mee naar huis.

Prachtige cognac gepaird met waanzinnige amuses van chef Troy Walraven

Whisky-proeverij High Spirits

Op vrijdag 22 november verzorgde Hans Bol van High Spirits een proeverij. Hij nam verschillende whisky’s mee van James Eadie en Murray McDavid. De 7-jarige Glenrothes 2012 (60,2% vol.) van Murray McDavid was de absolute kampioen van de avond. Verschillende deelnemers namen daar een fles van mee naar huis. Ook de 12-jarige Auchroisk (59,4% vol.) van James Eadie gooide hoge ogen. We kijken met plezier terug op een geslaagde avond. Goed nieuws: over een half jaar komt Hans weer met nieuwe whisky’s!

Port-proeverij Burmester

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober konden portliefhebbers hun hart ophalen. We hebben tien glazen geschonken van het merk Burmester. Elk glas werd vergezeld van kaas, chocola of gedroogde abrikozen. Natuurlijk werd niet alleen geschonken en geproefd. Harold heeft ook een en ander verteld over het huis Burmester en hoe port wordt gemaakt. Op beide avonden zat de sfeer er goed in. Leuk is dat er naast veel vaste gasten ook nieuwe gezichten waren. De line-up was:

 1. Cocktail van witte port & tonic met ijs en limoen
 2. Burmester Ruby
 3. Burmester Tawny
 4. Burmester Sotto Voce (gerijpte ruby)
 5. Burmester Jockey Club (gerijpte tawny)
 6. Late Bottled Vintage 2013 (zaterdag LBV 2014)
 7. Colheita 2005 (zaterdag Colheita 1998)
 8. Tawny 10 Jaar
 9. Tawny 20 Jaar
 10. Tawny 30 jaar
Een deel van de heerlijke range van Burmester

 

BonBonSpecials

We hebben Marjanne Deelen van BonBonsSpecials gevraagd of zij bonbons kan maken met enkele van onze dranken erin. We gaven haar enkele proefflesjes met cognac, whisky, rum en amaretto. Binnen een week had zij de eerste batch klaar. Uiteraard hebben we deze bonbons meteen geproefd en uitgedeeld in onze winkel. Iedereen is enthousiast! Probeer een setje van vier verse en handgemaakte bonbons à € 3,25. Overheerlijk! Exclusief bij Cognactheek.

Discover Cognac 2019

Op zondag 13 oktober werd voor de derde keer Discover Cognac georganiseerd, een evenement waar het enkel en alleen draait om cognac. Nou ja, wij nemen ook pineau des charentes mee. Vorig jaar stonden we er alleen met Dhiersat, Ordonneau en enkele flessen van andere huizen. Dit jaar waren Pablo Ferrand en Antony Regalado (Pierre de Segonzac) en Emmanuel Painturaud niet in de gelegenheid om zelf naar Maarssen te komen. Daarom was onze stand met heel veel lekkers van Dhiersat, Ordonneau, Pierre de Segonzac, Painturaud en Vallein Tercinier dit jaar wat groter. Dit zijn huizen die we zelf importeren.

Erik en ik hadden de stand compleet ingericht om 12:30u en even voor 13:00u druppelden de eerste gasten binnen. We hadden een mooi plekje in de grote zaal. Elke bezoeker zal wel iets bij ons hebben geproefd. En velen kwamen een tweede keer! Logisch, want we hadden zo veel lekkers. Sommige bezoekers wilden de VSOP’s van de verschillende huizen met elkaar vergelijken, anderen gingen juist voor de lijn binnen één huis. Vanzelfsprekend waren de XO’s erg populair: Dhiersat Réserve de Famille (40 jaar), Ordonneau Très Vieille Réserve (25-30 jaar), Pierre de Segonzac Sélection des Anges (30 jaar), Painturaud XO (25 jaar) en Vallein Tercinier Vieille Réserve (30-40 jaar) en Hors d’Age (40-70 jaar). Ook de vintage Vallein Tercinier Lot 89 was erg populair.

Het was erg leuk de vele enthousiaste gasten te ontvangen en ervaringen uit te wisselen met producenten, importeurs en collega-slijters. Wij kijken terug op een geslaagde dag.

Foto’s: Johan Bertels

Cognac-proeverij ‘Godet’

Op donderdag 12 september presenteerde Cyril Godet van het gelijknamige cognac-huis een zevental cognacs. Bij de verschillende cognacs wist hij veel te vertellen. Samen met zijn twee broers Jean Eduard en Maxime heeft hij de range cognacs en styling van de flessen flink aangepast. Zo was de Gastronome voorheen een Petite Champagne, maar sinds kort een biologische Fins Bois. Speciaal zijn de ‘single grape varieties’: Colombard, Montils en Folle Blanche. Deze drie cognacs zijn (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Dat is een gemis want deze cognacs laten perfect zien wat de verschillen zijn tussen cognacs van verschillende druivensoorten. Cyril bleef de deelnemers boeien met zijn historische verhalen over Frankrijk, waarin hij amusante anekdotes inpaste over de rol van zijn verre voorouder Bonaventure Godet, de Engelsen én de Nederlanders in de regionale geschiedenis. De avond was extra feestelijk omdat Erik die dag zijn 51e verjaardag vierde. We kijken met ons allen terug op een zeer geslaagde avond!

De Line-up was:

 1. Antartica ‘on the rocks’
 2. VSOP
 3. Gastronome
 4. Single Grape Colombard
 5. Single Grape Montils
 6. Single Grape Folle Blanche
 7. Terre
v.l.n.r.: Vincent (De Monnik Dranken), Cyril, Erik en Harold

Cognac-proeverij ‘Discover Cognac’

Vrijdag 12 juli hadden we de proeverij ‘Ontdek Cognac’ met daarin cognacs uit vier verschillende regio’s (crus) van verschillende leeftijden. De line-up was:

1. Tesseron Composition
2. Courvoisier VS
3. Tiffon Chateau de Triac
4. A. de Fussigny VSOP Borderies
5. Remy Martin Coeur de Cognac
6. Rémi Landier Napoléon
7. Logis de Montifaud 1995
8. Jean-Luc Pasquet Tradition Familiale

Natuurlijk met bijpassende hapjes van onze buren in de Koninginnelaan: Keurslager Lautenschutz, Marcel’s Kaas en chocola van Gimsel.

Santé!

Er was weer veel lekkers te ontdekken – al met al een geslaagde avond