Vrijdag 30 augustus 2024: Proeverij ‘Pineau des Charentes’

In 2022 organiseerde de Cognactheek voor het eerst een proeverij met in de hoofdrol pineau des charentes. Vanwege de vele positieve reacties doen we dit nu elk jaar. Bent u een pineau-liefhebber? Houd dan de laatste vrijdag in augustus vrij in uw agenda.

Voor de mensen die niet eerder pineau des charentes dronken, volgt nu eerst een korte uitleg over deze heerlijke drank. Pineau wordt gemaakt van ongegist druivensap en jonge cognac. Beide ingrediënten worden vrij snel na de oogst gemengd en het geheel rijpt samen op eikenhouten vaten gedurende een aantal jaren. Het percentage alcohol ligt doorgaans tussen de 17 en 20 procent. Pineau wordt ook wel zomerport genoemd. Drink deze fruitige en wat zoete drank koud (uit de koelkast).

We schenken deze avond minimaal acht glazen pineau des charentes van verschillende huizen. Over het algemeen zijn de witte pineaus wat zoeter en de rode wat fruitiger. Oudere pineaus zijn wat voller van smaak vanwege de vatrijping. Verder vertellen we u die avond over de verschillende druivenvariëteiten die zijn toegestaan bij de bereiding van pineau. 

Natuurlijk presenteren we kleine hapjes bij elke pineau. Denk daarbij aan de kazen van Marcel’s Kaas en Het Kaaslokaal. Marjanne Deelen van BonBonSpecials maakt speciaal voor ons handgemaakte bonbons. In Frankrijk geniet men vaak van pineau in combinatie met meloen en ham (Keurslager Lautenschutz). Dat  zal dan ook niet ontbreken.

De inloop begint om 19:15. Om 19:30 lopen we naar achter naar ons eigen proeflokaal. We eindigen de proeverij rond 22:00. Veel gasten blijven dan nog even voor de gezellige nazit.

De deelnamekosten bedragen € 37,50. Dit is inclusief de hierboven genoemde ‘bites’. Opgeven kan in de winkel, via mail en (info@cognactheek.nl) en telefonisch (055-20 70 471). Uw inschrijving is pas definitief na uw betaling.

Er zijn geen plaatsen meer voor vrijdag 30 augustus. Gezien de grote belangstelling overwegen we deze proeverij ook zaterdag 31 augustus te organiseren. Wordt vervolgd…

Santé! (Proost!)