Reis Armagnac 2022

Reis Armagnac 2022

Op zaterdag 26 maart vertrok ik met zeven in armagnac geïnteresseerde personen naar Frankrijk. Met de familie Walraven koos ik voor een tussenstop in Blois. Henk, Helen, Djurre en Bernard verbleven in Normandië, daarbij genietend van koele cider en heerlijke calvados. 
 

Op zondagmiddag kwam de groep bij elkaar bij B&B Domaine de Paguy, even buiten Betbezer-d’Armagnac. Onze gastvrouw Myriam maakt zelf ook armagnac. Haar druiven staan rond het statige gebouw waar wij verbleven. Ik verbleef al twee keer eerder bij dit prachtig gelegen B&B. Echt een aanrader!

Elke dag stonden twee bezoeken op het programma. Op maandagochtend was de aftrap bij Darroze en die middag waren we bij Domaine de Lacquey. De daarop volgende dagen werden achtereenvolgens Domaine de Lucquet, Castaréde, Domaine Tariquet, Domaine d’Entras, Chateau Laubade, Dartigalongue, Domaine d’Ognoas en Chateau de Gensac bezocht. Overal werden we enthousiast ontvangen en elk bezoek was een beleving op zich! De laatste dag bracht ons bij Domaine d’Espérance, waar gravin Claire de Montesquiou (zie foto) ons na een uitgebreide uitleg en proeverij verwende met een lunch in haar statige ‘domaine’. Leuk weetje: zij is een echte nazaat van de musketier die model heeft gestaan voor d’Artagnan, de vierde musketier uit de roman ‘De drie musketiers’ van Alexandre Dumas. De laatste rondleiding en ‘degustation’ waren bij Domaine de Paguy, onze gastvrije uitvalsbasis. 

De reis was voor mij deels werk en deels vakantie. Het werk bestond uit het bezoeken van de huizen waarvan de Cognactheek de armagnac zelf importeert, huizen waarvan we de armagnac betrekken bij Nederlandse groothandels en huizen waarvan de drank mogelijk het bestaande assortiment kan aanvullen. En natuurlijk heb ik in fijn gezelschap mogen genieten van prachtige verhalen en heerlijke armagnac, floc, wijn en spijzen uit de Gascogne.

Bent u nieuwsgierig geworden? Op vrijdag 24 juni 2022 organiseert de Cognactheek in samenwerking met chef Troy Walraven de armagnac-proeverij ‘Connaisseurs’. Erik en ik schenken die avond een selectie van de mooiste armagnacs die het reisgezelschap heeft mogen proeven. Troy verzorgt bijpassende amuses in zijn bijzondere, creatieve stijl. 

Harold van der Werff