VAKO-opleidingen Masterclass cognac en armagnac

Masterclass Cognac & Armagnac

Op maandag 16 mei 2022 verzorgde de Cognactheek voor VAKO-opleidingen een Masterclass ‘Cognac, Armagnac en Eau-de-Vie”. Deze masterclass maakt deel uit van een serie van vijf opleidingsdagen, waarbij filiaalmanagers en medewerkers theoretische kennis en praktische kennis opdoen over verschillende alcoholische dranken. De bijeenkomst in Apeldoorn stond in het teken van cognac en armagnac. 

In het proeflokaal van de Cognactheek schoven vijfentwintig leergierige ‘studenten’ uit het hele land aan. Na een uur uitleg over waar en hoe cognac wordt gemaakt, volgde de eerste proefserie. De aanwezigen kregen elk vier glazen cognac van het huis Vallein Tercinier, waarbij de aandacht uitging naar de verschillende categorieën op basis van leeftijd: VS, VSOP, Napoléon en XO. Omdat de sfeer er goed inzat, werd spontaan ook besloten de Hors d’Age te schenken. Die laatste is een blend van eaux-de-vie van 40 tot 70 jaar! Daarna werden een vintage (Pierre Vallet 2007) en een cognac van een afwijkende druif geschonken (Claude Thorin Folle Blanche 2004).

Na de pauze werd ruim aandacht besteed aan een ander distillaat van druiven: armagnac. Die heerlijke drank krijgt eigenlijk te weinig aandacht. De laatste anderhalf uur betroffen grappa, Spaanse brandy, Metaxa, eau-de-vie de fruits en calvados. Vanzelfsprekend werd ook hier het nodige geproefd.

Rond 16:00 werd de masterclass afgerond. Wij wensen de kandidaten veel leerplezier bij de andere masterclasses en veel succes met hun examen!