Zelf Proeven – It’s a dirty job

Zelf Proeven – It’s a dirty job

De Cognactheek wordt veelvuldig bezocht en gebeld door vertegenwoordigers van allerlei dranken die hun flessen enthousiast promoten. Vaak hebben ze geopende flessen bij zich en willen ze – soms zelf bijna eisen – dat we hun brouwseltjes meteen proeven. We zijn altijd bereid de aangeboden dranken te beoordelen, maar dan wel graag in ons eigen tempo. Daarbij hanteren we de regel dat er niet wordt gedronken tijdens openingstijden. Om de donderdag gaan we er zelf eens lekker voor zitten en nemen we de oogst van de voorbije twee weken door. Natuurlijk doen we daar altijd ook wat lekkere hapjes bij, zoals een tapasplankje van Keurslager Lautenschutz, bonbons, kaas of fruit.
 

Op donderdag 9 februari 2024 stonden er veertien samples op tafel. Dat was een hele opgave. Wij beoordeelden ze onder andere op geur, smaak en afdronk. Ook is van belang of de drank een aanvulling is op het bestaande assortiment. Meer van hetzelfde is geen optie. De winnaar van de avond was een Spaanse gin, Don Renardo. Wij proefden een mooie balans tussen fruitige, florale en kruidige tonen. Daarnaast waren er deze avond ook drie whisky’s waar we erg vrolijk van werden. 

Het beoordelen van samples is en blijft subjectief, maar we proberen altijd een zo eerlijke mogelijke beoordeling te geven. We beoordelen de kwaliteit van de betreffende drank zonder dat onze eigen voorkeuren ons in de weg lopen. Zo kan het voorkomen dat Harold een peated whisky een dikke 8 geeft, terwijl hij deze nooit uit eigen beweging zou drinken of kopen. 

Het leuke van zo’n avondje proeven is dat er altijd wel een paar dranken zijn die ons verrassen. Meestal in positieve zin, soms ook niet. It’s a dirty job but someone has to do it! 

Harold & Erik